вторник, 9 декември 2014 г.

Милинки "Виолина"

Има жени , които оставят незаличима следа в живота ни със стила, изискаността и уменията си. Има жени, за които не случайно казваме, че имат златни ръце и каквото подхванат изглежда лесно, става вкусно или красиво, а ръцете им се движат сръчно, сякаш свирят на инзструмент. Аз го наричам обаянието на живота. Това са жени, които са живели дълго и имат безценен опит. Те неминуемо ни влияят и ни правят по- добри хора, а живота ни става по- красив и ни е уютно да го живеем. Това може да бъдат майките, бабите, прителките ни, сестрите ни... Такава е дамата, на чието име нарекох милинките и чиято е рецептата.Споделям я днес с вас и се надявам да създаде само хубави и топли спомени във вашите семейства.

Длъжна съма да отбележа, че тестото отново е приготвено в домашна хлебопекарна. Давам пропорциите за всеки случай, но за съжаление не мога да гарантирам, че на ръка изпълнението е същото. Вие можете да направите тестото по свое усмотрение или да вземете готово, но имайте предвид, че в него е добре да има прясно мляко. Така ми е казано на мен, така го предавам и аз.
Съставки:
- 1 кг тесто направено от 120 мл хладка вода и 220 мл хладко прясно мляко, 2 с. л. зехтин, 1 1/2 ч. л. сол, 640 г бяло брашно, 1 1/2 ч. л. суха мая. Вие решавате точно как да го направите. Това са пропорциите за хлебопекарна, надявам се да ви послужат, ако месите на ръка;
 - олио
за топинга:
- 3- 4 с. л. галета от сухари. Направете си я, сухарът е лесен за  разтрошаване.
- 1/2 пакет краве масло или цял ако е от 125 г + още за намасляване на тавата.
- 1 ч. л. сол

Изберете по- голяма тава. С размекнато масло намажете щедро дъното и стените, не до горе. Маслото по дъното трябва да е повече, отколкото за кекс. Да речем- пълна супена лъжица, може и повече. След като тестото е омесено и втасало, започвате да правите малки топчета колкото голям орех. Пригответе си една купичка с няколко лъжици олио и с намаслени от него ръцете оваляйте топчетата до изчерпване на цялото тесто. Редете от центъра към периферията на тавата, като не ги притискате плътно, за да може сметта от топинга да проникне и между тях. След като напълните тавата, оставяте 20 мин да втаса така получената пита.



Загрявате междувременно фурната на 200 градуса. След като са втасали милинките, заливате с разтоепното и разбъркано с галетата и солта масло в пространството между тях или където се допират. Нека е по- соленко, но все пак по ваш вкус. Пъхате във фурната и изпичате докато станат приятно зачервени. Топингът ще е малко по- тъмен от основата. След това можете да напръскате с малко вода и да завиете с кърпа или салфетка. После не ви остава нищо друго освен да си сипете чаша мляко и да закусите подобаващо.



Ако желаете заменет солта със сирене и шарена сол или чедър с червен пипер. Каквото поискате!
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар