Здравейте,
Според много специалисти- диетолози и лекари- е много добре
дните от седмицата, в които консумираме само растителна храна да са поне
три. Признавам си, че за мен това е
много трудно, не заради друго, а заради млечните храни, които много обичам и тъй
като закусвам почти всяка сутрин с кисело мляко, ми е трудно да имам изцяло растителни
дни. Решила съм да си поставя за цел тези дни да са поне два и с времето да ги
кача на три, като в останалите дни редувам протеините. Старая се да не смесвам
млечни с месни протеини отдавна, така че поне това няма да ме затрудни. И така,
без повече протакане бих искала да ви представя веган тиквен мус.
Съставките са по ваше
предпочитание. Аз използвах една тиква цигулка- с едната половина направих мус,
с другата- лазаня с тиква, която също публикувах. Ако решите, че е много, разделете тиквата на
три: за супа, за лазаня и за мус. Ако не използвате цялата тиква веднага, може
да я съхраните в хладилника сурова и необелена за няколко дни в плик. Не мисля,
че варена е много трайна. Даже съм почти сигурна, че има ексцентрична склонност
към бързо разваляне. За муса, трябва да
я сварите на пара. Аз имам приставка на тенджерата, но ако нямате можете да
импровизирате с метален гевгир или голяма метална цедка. Не ви прпоръчвам водно
варене, защото ви трябва по- суха тиква, за да става воднист муса. Не е много
приятно. Хубаво е да си набавите такава
приставка за пара. На нея става почти всичко и ще ви е от полза, особено за
рационално и здравословно хранене.
В общи линии, да речем, че си стискаме ръцете на килограм
тиква.
-
- 1 кг тиква, обелена , нарязана на парчета и сварена
на пара. Тиквата е готова, когато върхът на ножа преминава лесно през нея, като
през размекнато масло.
-
- 3 с. л. сироп от агаве. Нискокалоричен е,
подходящ за всички в семейството.
-
сладко от сини сливи или дюли. Може и да го
пропуснете. Моето сладко е домашно, с намалено съдържание на захар.
-
- 500 мл растителна сметана, разбита до пухкавост.
Нея също може да пропуснете.
- - Нарязани лешмици/орехи/шам- фъстък/стафиди/сушени боровинки/канела.
Разбивате сварената тиква в блендер или с пасатор, докато
стане много гладка и пухкава, без конци. Добавяте сиропа от агаве и
разбърквате.
Разпределете в купички и сложете от сладкото, колкото искате. Аз
исках да се видят слоевете, когато купичката се гледа отстрани: оранжев- син- бял.
На този етап, можете да оставите муса така, особено ако се съмнявате
колко растителна е растителната сметана. Мен не ме притеснява, но имам приятели
пълни вегани и се старая да внимавам, ако десертът е предназначен за тази таргет
група.
Ако решите да сложите и
сметаната, мисля че няма да сбъркате.
Отгоре посипвате с ядките, които
сте избрали, взимате си лъжичка и обръщате гръб на целия сват. Сега сте само
вие и пухкавия десерт. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар