Трудна съм, много трудна за мърдане през зимата. Добре, че времето се пооправи и се престраших да се кача на Боровец. Ще рече човек, че вдън горите тилилиейски отивам, ей го къде е, току до София. Наехме си бунгало за 3 дни, само за нас. Дървени двуетажни къщички в "Ягода"и "Малина" само за нас тримата. Кокерът е тотално спечелен за каузата. Носим си всичко необходимо, но в къщичката отркиваме достатъчно посуда и домакински инвентар, готварска печка и удобна маса. Аз съм спретнала една мусака с печени червени чушки, носим си кисело мляко и две бутилки вино, компютъра и няколко филма. Затворени сме в малката къщичка като в ръкавица. Пренасям кучето по стръмната стълба на горния етай, за да спи при нас. Топло, уютно, сгушено...
Разходката на другия ден ни показва, че извън дебелата сянка на боровете има и слънчеви места. Гората е красива, а снегът е проходим и се отправяме на поредната разузнавателна обиколка. Естествено не се отдалечаваме на повече от 2 километра, сакън току виж сме пропуснали времето за вечеря.
И най- неочаквано за мен- сърнешки следи в снега.
Мусака с печен пипер
1 кг кайма
1 глава лук
1 морков
50 грама целина от грудка
2-3 скилидки чесън
1/2 консервирани домати (по желание)
около 10 изпечени чушки ( по желание червени или зелени)
оиловин кофичка кисело мляко
3 яйца
магданоз
Основата на всеки вълшебен сос са лук, морков, чесън и целина. Нарежете ги на кубчета и ги задушете в олио, може да добавите 1-2 с.л. вода, за да се задушават, а не запържват. След като поомекнат, добавете каймата и разбърквайте продължително време, докато стане на трохи и се запържи от всички страни. Добавете подправки по ваш вкус- чер пипер, къри, гарам масала, канела, каквото предпочитате. Може да добавите на този етап чаша червено вино. След като изври, добавете вода, колкото да се покрие каймата един пръст и оставете да къкри под капак за 1- 1,5ч. Добавяйте вода, но гореща, ако е необходимо. Колкото по- дълго се готви, толкова по- добре. Рабърквайте регулярно. Половин час преди да го свалите от огъня, добавете и доматите и окончателно отхлупете. Течността в тигана трябва да изври и каймата да е хомогенна, но достатъчно течна, за да изтърпи и обработката във фурната. Тук е моментът да опитате как е на сол и да добавите, ако доматите не са овкусили достатъчно.
Включете фурната да загрява на 200 С.
През това време намазнете тавата с малко олио и наредете чушките като ги цепнете по дължина на дъното на тавата, така че да го покрият.
Изсипете месото и покрийте с другата полвина от чушките.
Залейте мусаката със смес от киселото мляко и разбитите яйца. Посолете заливката и може да и добавите магданоз.
Печете, докато стане златисто, с коричка.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар