събота, 10 април 2021 г.

Яхния с елда


Тегли духът ми да пея как в нови тела се превръщат
формите. 
Овидий, "Метаморфози"

Странно нещо е животът. Често си казваме, че ако една врата се затвори, друга се отваря, но рядко го вярваме наистина. Капка съмнение гарнира напредъка ни с горчив привкус. Не бива обаче да се отказваме, защото често решението се крие току зад ъгъла. Тези изявления правя по повод на дългогодишното ми и недоброволно отказване от лещата, която много обичам заради Синдром на раздразнено дебело черво (СРДЧ). Болките, които съм изпитвала не оправдават употребата на любимата храна. А каква яхния с цял чесън и леща прави майка ми, не мога да ви опиша. Какво реших да измисля, за да заместя лещата и да си хапвам нещо, което е възможно най- близо до търсения вкус, без да ми причинява дискомфорт. Така се спрях на елдата. Да, вкусът на двете култури е твърде различен, но елдата успя да ме компенсира за направените жертви. И така се роди тази рецепта. 
Вегетарианска е и подходяща за пости. Тъкмо, докато има още хладни дни с пости, да се сгреете отвътре. 

Съставки за 6 до 8 порции:
1 стрък праз
1 морков
2- 3 с.л. грудка целина на кубчета ( може и замразена)
1,7- 2 литра вряла вода + още малко при необходимост
2 цели глави чесън
250 г елда
1 зелена чушка
1 червена люта чушка (може и суха) 
1 голям или два по- малки картофа (или около 250 г), обелени и нарязани на кубчета

Черен пипер (млян), 1/2 ч.л. къри, 1/2 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. червен пипер, връзка копър (нарязан, може и сушен), сол 





Приготвяне:
В дълбока тенджера сложете малко олио и задушете нарязаните на кубчета праз, морков, целина и 3 скилидки чесън. Може да добавите малко вода, ако желаете след първите няколко минути, докато поомекнат. След това добавете нарязаните чушки и останалите скилидки чесън- обелени, но цели. Задушавате за още няколко минути и  добавяте 2 Л вряла вода. Тя ще възври много бързо и в момента, когато това стане, добавете измитата елда и нарязаните на кубчета картофи. Готви се на полуотворен капак и на средно силен котлон за 20-25 мин до сгъстяване или до готовност на целите скилидки чесън. Елдата се готви много бързо. Ако е твърде гъсто или има нужда от още време, добавете още малко вряла вода. Овкусявате с подправките преди да свалите от огъня. 
Естествено можете да намалите количеството чесън и люто по ваш вкус или да го адаптирате за деца. 

Забележка: Посочените подправки са много важни за вкуса на ястието и му придават характер. Готвенето с вряла вода забързва процеса и предпазва от пресичане на температурата на готвене. 








Както казва Жак Пепен: Happy cooking!

Няма коментари:

Публикуване на коментар