вторник, 18 февруари 2014 г.

Предястие с пица

Здравейте,

Казвам се Диана и реших да започна този блог с идеята да съм полезна за много хора, които обичат да посрещат гости с красиво подредена трапеза, да споделят храната с близки хора, стараейки се да готвят здравословно и с внимание. Наложи ми се да следвам режим на хранене по здравословни причини, а както знаете, това може да бъде доста изтощително, когато стане еднообразно. Надявам се да се забавляваме заедно- аз докато пиша и готвя, и вие, докато четете тези редове и гледате моите снимки, които няма да са каймака на фотографския гений, но аз съм признателна за тях на съпруга ми, който споделя лудите ми страсти, като омита каквото съм сътворила, и снима любителски моите творения. Ще ми помага и кокера Чарли,

така че се надявам да запаля и любителите кинолози към домашното готвене- здравословно, но със стил.
Тъй като съвсем наскоро мина празникът на влюбените, реших да ви представя моето меню, което не бих казала, че беше здравословно, но половинката ми си го поиска. На въпроса : Пица или паста искаш, тои ми отговори с въпрос, "защо или?", така стана основно пица, с предястие паста. Добре, че десерта беше диетичен. :)
Искам да уточня, че не съм професионалист, готвя за удоволствие на семейството и приятелите ми. Не бих искала да оспорвам основни постулати и норми в готвенето, готвя по вкус, каквото обичам и бих искала да уточня, че дам ли съвет, то ще е от опит и наблюдения, надявам се, че няма да прекаля и да звуча твърде поучително.
Да започнем с пастата- талятеле със зехтин, пипер, гъби, чесън и за разкош- пармезан.
Аз използвах около половин пакет паста. Докато се вари, задуших 250 г гъби. Когато водата се изпари, добавих намачканите 3-4 скилидки  чесън, щипка сол, много чер пипер. Добавих отцедената паста и при сервирането- пармезан.

Хапвайте ги , докато са топли. Аз ги сервирах с домашно червено вино.

За пицата използвах стандартно тесто за пица (рецепти има навсякъде). За базов сос използвах песто дженовезе, готов вариант. Улесних си живота, така и така, никъде не открихме пресен босилек, а моят е сезонен и приключва есента. Нарязах 2 пресни домата на тънки кръгчета върху пестото, накъсах 2 топки моцарела, а половината от пицата покрих с луканка.



Не мисля, че трябва да уточнявам, че стана невероятно вкусна.
Вижте, няма да лъжа за десерта: безсрамно лесен е! Е, има уловка. аз се уповавам на верния ми робот да миксира и пасира и той дава всичко от себе си, за да улесни работата ми. Няма варене, няма яица... За това трябва да благодаря на списание ELLE, чиято е рецептата. Адмирации. Мус с кондензирано мляко и ягоди. Аз използвах пакет замразени ягоди, кутийка кондензирано мляко, кофичка заквасена сметана, пудра захар- 4-5 лъжици (може и по- малко, зависи колко подлсадено е кондензираното мляко), около 2 супени лъжици Бейлис. Разбих с блендер ягодите с 3 лъжици от млякото, Бейлисът, 2 лъжици сметана, капнах и малко кленов сироп ( ДА ИМА!); кондензираното мляко разбих както е по рецептата с пудрата захар с миксер, докато бухне и удвои обема си. Става пухкаво като течната сметана. След което добавих към него ягодите, и останалата сметана. Получи се ето това:

меко , пухкаво, свежо и много леко десертче, което може да замразите, ако го правите през лятото (а аз съм сигурна, че ще повторите). Става чуден сладолед, улеснен от замразените ягоди.
Ами това е от мен за този пост.

До скоро



1 коментар:

  1. Диди, радвам се да те прочета! Попаднах "случайно" на блога ти покрай снимките, които Диана Струмин ти е направила. Често си мисля за вас и току питам Дидо дали сте се виждали/чували. Мисля, че е време да се видим. Този месец ни е доста натоварен, но през май ще ви поканим на гости. И аз съм любител кулинар (домашен) и обожавам да експериментирам в кухнята. Разгледах блога ти с интерес. Аз също съм блогър от 8 години ;)
    Поздрави и целувки от мен 😘
    П.п. Имаме и ние куче от една година :)

    ОтговорИзтриване