събота, 22 февруари 2014 г.

Шипков хляб

Здравейте,

искам да споделя една рецепта за хляб с шипково брашно , който обичам да приготвям в хлебопекарна. Става лесно, а и пресмятането на пропорциите не е трудно. Вече не помня от къде и как ми хрумна, може би от едни сладки с шипково брашно и боровинки и реших, че  мога да направя и хляб, още повече, че много ми беше допаднал на вкус един черен хляб от популярните софийски хлебопекарни, който съдържа кимион. Тъй като много обичам кимиона в купешката лютеница, реших, че мога да го добавя вместо в лютеницата- в хляба. Майка ми прави обикновена лютеница, без много подправки, а аз обичам да има различни аромати в храната.




Така се получи средно хлебче от 750 г със смесено брашно. Слагам бяло и пълнозърнесто  колкото е обявено по списъка с пропорциите към съответната машина, като 50 г от него не слагам, а замествам с шипково брашно. Добавям и кимион- зависи колко обичате да е наситен ароматът, аз слагам около 1,5 чаена лъжичка и даже ми се струва малко. 



Препоръчвам го горещо с лютеница.




Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар