Здравейте,
С приятелка си говорехме колко добре би било да имаме нещо
солено, домашно приготвено, за похапване между храненията. Най- добре соленки. Майка ми прави чудесни
соленки с ким. Имам рецепта за хрупкави соленки с мас. Намазани с прясно мляко
стават лъскави и апетитни. Но.. всички са с бяло брашно. С времето научих, че има брашно, което не
само е без глутен и не би трябвало да натоварва стомаха твърде много, а и
работи за премахването на мазнините в коремната област. Защо е важно да внимаваме за коремчето? Защото
там се натрупват скритите тлъстини във вътрешните органи, които са много по-
опасни от нам известния целулит. Да, не е хубаво да имаме портокалова кожа, но
по- добре там, където естествено се натрупват мазнините, отколкото на корема,
където има опастност да доведат до хормонални проблеми, инсулинова
резистентност и какво ли още не, което само може да вгорчи и без това
натоварения ни живот. А вие не искате
това.
И така, по магазините вече има голям избор от брашна и здравословни
продукти. Можете да намерите и паста от елда. Тя е на българска фирма, още по-
добре. И така, открила съм брашното,
сега на ред е идеята как точно да ги направя.
Ще използвам най- доброто от мамините соленки: крема сирене. По- настояване
на вегетарианците ще махна яицето. Замествам го с тахан. Ами ако е твърде сухо?
Кисело мляко. Добре. Нека сглобим съставките за 20 бр.:
-
- 1 ½ ч.ч. брашно от елда
- - 1 ½ ч.ч. фини овесени ядки
-
- 1 пак.крема сирене
-
- Може да добавите и настъргано ароматно твърдо
сирене. Аз добавих 2 с.л. чедър. Беше ми останал от друга рецепта.
-
- 1 пак.масло от 125 г
- - 2 – 3 с.л.кедрови ядки
-
- 2 непълни с.л. тахан
-
- 2 с.л.кисело мляко
- - 1 ч.л. сол
-
- ½ ч.л. бакпулвеp
- - 1/2 ч.л. сода за хляб
Слагате всичко в купата и разбървате. Най- добре с ръце. Няма
какво да се мъчите с лъжица. Става бързо. Прибирате купата в хладилника за
половин час.
Сложете пергаментова хартия в плитка тава. Ще печете на два
пъти. С лъжица оформете топчета с
размера на супена лъжица и ги приплескайте в тавата. Печете в предварително загрята фурна на 200 С
за 20 минути. Соленките са хрупкави отвън и мекички отвътре, с леко землист
вкус и екзотичен аромат на ядки. Сега ми хрумна, че и розмарин би им вървял
екстра. Или сушени домати... Вариантите клонят към безкрайност.
Предполагам, че може да се съхраняват в стъклен или метален
съд с капак за около седмица, но ще видим дали ще се задържат толкова.
Пробвайте и споделете. На нас ни
харесаха. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар