неделя, 14 декември 2014 г.

Соленки с брашно от елда



Здравейте,

С приятелка си говорехме колко добре би било да имаме нещо солено, домашно приготвено, за похапване между храненията.  Най- добре соленки. Майка ми прави чудесни соленки с ким. Имам рецепта за хрупкави соленки с мас. Намазани с прясно мляко стават лъскави и апетитни. Но.. всички са с бяло брашно.  С времето научих, че има брашно, което не само е без глутен и не би трябвало да натоварва стомаха твърде много, а и работи за премахването на мазнините в коремната област.  Защо е важно да внимаваме за коремчето? Защото там се натрупват скритите тлъстини във вътрешните органи, които са много по- опасни от нам известния целулит. Да, не е хубаво да имаме портокалова кожа, но по- добре там, където естествено се натрупват мазнините, отколкото на корема, където има опастност да доведат до хормонални проблеми, инсулинова резистентност и какво ли още не, което само може да вгорчи и без това натоварения ни живот.  А вие не искате това.
И така, по магазините вече има голям избор от брашна и здравословни продукти. Можете да намерите и паста от елда. Тя е на българска фирма, още по- добре.  И така, открила съм брашното, сега на ред е идеята как точно да ги направя.  Ще използвам най- доброто от мамините соленки: крема сирене. По- настояване на вегетарианците ще махна яицето. Замествам го с тахан. Ами ако е твърде сухо? Кисело мляко. Добре. Нека сглобим съставките за 20 бр.:

-          - 1 ½ ч.ч. брашно от елда
-          - 1 ½ ч.ч. фини овесени ядки
-          - 1 пак.крема сирене
-          - Може да добавите и настъргано ароматно твърдо сирене. Аз добавих 2 с.л. чедър. Беше ми останал от друга рецепта.
-          - 1 пак.масло от 125 г
-          - 2 – 3 с.л.кедрови ядки
-          - 2 непълни с.л. тахан
-          - 2 с.л.кисело мляко
-          - 1 ч.л. сол
-          - ½ ч.л. бакпулвеp
-     - 1/2 ч.л. сода за хляб

Слагате всичко в купата и разбървате. Най- добре с ръце. Няма какво да се мъчите с лъжица. Става бързо. Прибирате купата в хладилника за половин час.
Сложете пергаментова хартия в плитка тава. Ще печете на два пъти.  С лъжица оформете топчета с размера на супена лъжица и ги приплескайте в тавата.  Печете в предварително загрята фурна на 200 С за 20 минути. Соленките са хрупкави отвън и мекички отвътре, с леко землист вкус и екзотичен аромат на ядки. Сега ми хрумна, че и розмарин би им вървял екстра. Или сушени домати... Вариантите клонят към безкрайност.




Предполагам, че може да се съхраняват в стъклен или метален съд с капак за около седмица, но ще видим дали ще се задържат толкова. Пробвайте и споделете.  На нас ни харесаха. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар