четвъртък, 9 март 2017 г.

Младенчета за деня на пролетта

Здравейте,

днешната ми публикация е свързана с обредните хлябове. Малко хора знаят, че първият ден на пролетта в българския календар е 9 март, тъй като преди е съвпадал с пролетното равноденствие- 22 март. Тогава слънцето забива 140 нагорещени шиша в земята, за да я стопли, будят се буболечките, влечугите, идват първите птици и се счита за полезно и за здраве да те полази някое насекомче.
Празникът по църковния календар е известен като Св. 40 мъченици. Името си дължи на 40 загинали за вярата римски мъченици в Севастия по времето на император Ликиний. Православната църква отдава особена почит на севастийските 40 мъченици. Малко известен факт е, че битката на Иван Асен II с Теодор Комнин се случва именно на 9 март ,а успехът и е увековечен с прострояването на едноименната църква във Велико Търново и манастир "Свети Четиридесет мъченици" край село Мерданя.

Когато бях малка баба ми обясняваше как се правят младенчетата. Това са малки кръгли човечета, с личица и копчета на мундирчета. Правят се само на 9 март. Много обичах баба ми да ми ги приготвя, омайваха ме фигурките, които се получаваха в чевръстите и като совалки ръце и историите, които разказваше и които аз жадно попивах.

Тъй като числото 40 трябва да присъства в направата на хлебчетата, аз реших да направя 5 човечета с по 5 копчета, очи и уста (3), общо 40 маркера. Навремето се раздавали по 40 кравайчета за здраве.

Ето какво се получава:



А ето и рецептата за ок 500 г тесто. Не можах да се сдържа и добавих нещо от себе си- брашно от елда. :)
160 мл вода
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
220 г бяло брашно
100 г пълнозърнесто брашно от елда
1/2 ч.л. суха мая

Смесете всички съставки, омесете за 10- 15 минути, докато тестото стане гладко и оставете да втаса на топло, в покрит съд до удвояване на обема на тестото. Когато е готово, премесете. Другият вариант е да направите 500 г тесто в хлебопекарна. Знаете, че съм им фен.

Разделете тестото на 5 равни части и оформете барбарончета:




Използвах сламка, за да нарисувам лицата (очи, уста) и копчетата. Баба ми използваше дървена клечица или сламка от метлата. Сламките от метла бяха ноу хау технология и приожението им беше неограничено...
 

Тук и намазани с меда. 


Да ви е сладко и пролетно!

1 коментар:

  1. Не се правят копчета като на мундир. Хаотично се надупчва хлебчето, защото се прави за защита от Баба Шарка.

    ОтговорИзтриване