събота, 28 октомври 2017 г.

Бяла супа

Супа с карфиол и прясно мляко

 

 Рецепта идеална за октомври! Иеална и за вечеря, ако търсите нещо бързо и топло. 

Какво ви трябва:

- 1 малка глава карфиол, накъсана на розички
- 1 глава лук
- 1 картоф
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. (пълни) нарязана на кубчета грудка целина
- 1 зелена чушка
- връзка копър
- около 1 чаша прясно мляко 
- чер пипер

Основата за всяка супа е светата троица лук- чесън- целина. Нарежете лука на кубчета, чесъна на ситно и задушете с кубчетата нарязана целина за 5-7 мин на умерен котлон. Докато се задушават, аз кипвам 1,7- 2,2 л вода в кана за подгряване. Може да е нужна и повече вода, зависи от съда ви.  Не добавям студена вода в супите или ястията. Винаги топла. Изливам в тенджерата. Добавям нарязаната на кубчета чушка, картофа и карфиола и след като водата заври отново, засичам 20 минути. Естествено винаги можете да пробвате дали зеленчуците са сварени по ваш вкус. Аз не ги обичам твърде кашкави, за да усещам вкуса и затова считам, че 20 минути са напълно достатъчни. Пет минути преди да сваля супата от котлона добавям сол на вкус. За да не остават петна по съдовете ви е добре да добавяте солта, докато течността ври, но не е добре да я добавяте от началото, за да не пречи на разваряването. 
След като сваля супата от котлона, добавям нарязан копър и... тук е финалният, но категорично ключов щрих за цвета на супата- прясното мляко. Подчертавам, че супата не ври с млякото. То се добавя след това. 
 
Идята за тази супа се роди от носталгия по студентските ми скитания из Полша- моя любима дестинация и до днес. Ах, какви супи имат тези хора! Естествено, че исках да си купя книга с рецепти, за да си приготвям невероятните супи. Естествено, че 1/3 от съставките си бяха местни, невъзможни за намиране в България. 😒

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Диди. Някаква супичка с червено цвекло да ми препоръчаш? Иначе след няколко студени дни в Прага бих предложила едно джоланче с хрян, като за октомври... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ах този хрян! И аз съм му хвърлила око. :)
    Супи с цвекло не обичам много- много, но има боршове със сметана, които са топли и удачни за сезона. Иначе си бях харесала една студена супа с цвекло, може да се пробвам да изнамеря рецептата, ако искаш. :)

    ОтговорИзтриване