понеделник, 20 ноември 2017 г.

Чай с шипка и портокал за есента и зимата


Здравейте в хладния ноемврийски ден!

Смятам, че тъкмо днес е удачно да ви покажа един силен укрепващ чай, с чийто ръчно набрани шипки се гордея. Можете да си добавите, каквото пожелаете в името на личния си вкус и тонус. Ето как го стъкмих аз:

- 3 с.л. сушени шипки, смачкани в хаванче
- 1 звездовиден анасон
- 1 пръчка канела
- 3-4 цели зърна карамфил
- сокът и двете половинки на един портокал
- мурсалски или друг планински любим на домочадието ви чай (може и без да го добавяте)

Вземете дълбок чайник и добавете количество вода около литър. Зависи от размера на съда и от вашето лично предпочитание. Аз лично предпочитам чаят да е наситен и мътен, доста киселичък и слагам по- щедро шипки и по- оскъдно вода. Включете си котлона на силна температура и докато загрява добавете всички съставки без портокаловите. Когато заври, намалете и оставете да поври няколко минути, за да се извлече вкуса на шипката. Добавете сока от портокала и двете цели повинки с кората, които са останали от отцеждането му. Оставете за още минута. Оставете да се запари под капак за 5 минути. Прецеждате течността и си добавяте мед или вълшебни тоници по желание. Аз сипах една супена лъжица от един чешки манастирски тоник, който имам от миналата есен и за когото се кълнат, че рецептата е страшна тайна. Може и коняченце да си сложите за румени бузи.



Да ви е сладко и до скоро!

2 коментара: