понеделник, 15 януари 2018 г.

Лимонов тарт

Здравейте отново!
В днешния пост ви представям изкусителен домашен лимонов тарт, който приготвих за новогодишната вечеря. Исках след обилното хранене да сервирам нещо по- свежо, леко и киселичко.




Как го направих?

Тестото:


1 ч. ч. безсолно масло на стайна температура
1/3 ч. ч. захар
4 жълтъка
2 ч. ч. универсално брашно
1 ч. л. сол

За лимоновия крем:
1/3 ч. ч. пресен лимонов сок
¼ ч. ч. захар
4 яйца
1 ч. ч. течна сметана
1 с. л. лимонова кора

За целувчената глазура:
4 белтъка
250 г захар
щипка сол
ванилия


Тартата не е трудна за приготвяне, но изисква технологично време за няколко изстудявания. Прави се за два дни, поради тази причина. Препоръчвам кората и плънката да се направят предния ден, а белтъците да се запазят в хладилника в стъклен буркан за една нощ и да се приготвят в деня на сервирането. Подходяща е за голяма компания, за да се хапне бързо, иначе загубва представителия си вид след повече от ден.


Приготвяне на тестото:

Смесете маслото и захарта на гладък крем.  Добавете жълтъците и разбъркайте.  Добавете брашното и солта. Бъркайте, докато се получи тесто. Прехвърлете тестото на плота и го месете около минута. Оформете тестото на диск, увийте го и го сложете да се охлажда за час.  Загрейте фурната на 190 градуса.  Месете тестото още 1 минута. Ще е твърдо и неподатливо, а от топлината на ръцете ще се отпусне. Разточете го на кора с дебелина 6 мм между две парчета хартия за печене, защото има риск да ви полепва безобразно навсякъде- по точилката, по престилката, по перчема на кокера...
Сложете кората във форма за тарта с диаметър 25 см. Изрежете излишното тесто и приберете кората за половин час в хладилника.  Надупчете кората с вилица, застелете я с хартия за печене, напълнете с бобени зърна за печене и я печете 15-20 минути. Може да махнете хартията с пълнежа за последните 5 мин от печенето. Охладете я добре.
 
Плънката:
Намалете температурата на фурната на 160 градуса и сложете тартата в тавичка за печене. Разбъркайте лимоновия сок, захарта, яйцата, сметаната и лимоновата коричка. Сипете сместа в кората на тартата.  Внимателно сложете тартата да се пече и я печете 25-30 минути. Оставете я да добие стайна температура и я приберете в хладилника за 2 часа. 


 За меренга за украсата на тартата избрах по- непопулярна техника на приготвяне. Обикновено белтъците се разбиват на сняг и се изпичат под грила на фурната за кратко или се обгарят за тен с горелка. Аз избрах по- бонбонения вариант (тип маршмелоу) с темпериране. По този начин яйцата се обработват, ако не искате да са сурови, а глазурата е лъскава и пухкава.

Приготвя се много бързо. Особеното е, че ви трябва сладкарски термометър за готвене. 

Сложете съставките в купа като показаната на снимката заедно с две лъжици студена вода, а купата върху тенджера с топла вода. Водата трябва да ври съвсем тихо и да не докосва дъното на огнеупорната купа. Разбърквайте бавно, но непрекъснато с тел, докато захарта се разтвори и белтъците станат на пяна. Тъй като това става бързо- за около 4 минути- след втората минутка, трябва да вкарате в употреба и термометъра. Когато температурата достигне 60 С, свалете от топлия котлон и продължете разбиването до изстудяване с миксер. Отнема от 3 до 5 мин. 




Можете да украсите изстудената тарта по ваше усмотрение. 


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Здравей, Диди! Много вкусно предложение. Мога ли да те помоля да ми изпратиш снимките пак от фотографския курс, защото линкът се пази 1 седмица, а аз съм пропуснала времето.
    Деляна/Апетитно.
    Желая ти още много кулинарни вдъхновения.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дидка! Пращам възможно- най скоро.
    Поздрав

    ОтговорИзтриване