Започваме от най- старата къща в града- тази на най- известния алхимик за всичко времена-Никола Фламел.
Ето и надписът на къщата, който гласи, че реставрацията е осъществена през 1900 г., а самата къща е датирана в 1407г.
Понастоящем функционира като гостилница.
Всички фирми, известни дизайнери и вериги магазини се стараят да имат присъствие в Маре. Кварталът е много популярен сред младите хора и чужденците, готови да похарчат много пари.
Тук се намират е едни от най- добрите пекарни, създадени от източноевропейски емигранти. На ул. Розие можете да си изберете къде да пробвате кроасани с масло или бадеми, маковиец (вид полски сладкиш с маково семе) или хаманташен сладки с мак.
На заведенията с най- големите опашки просто няма време да се наредим.
Когато се разхождате, не можете да се сетите за друга по- подходяща дума от "уютно". А тя не е типичната дума, с която описваме кварталите. Зад стените се крият градините и тайните дворове на Place des Vosges, където без учудване срещаме японци, както и местата за отдих на живущите в квартала.
Прекрасно! |
Излизаме на църквата Св.св. Петър и Павел, в която е описана сватбата на Козет от "Клетниците" на Юго. Къщата- музей на писателя се намира недалеч от площада.
"Père, je remets mon esprit entre tes mains." |
Продължаваме нашата разходка в 4-ти район- Латинският квартал. Набелязала съм си предварително да посетя "Одет"- място, което предлага един- единствен вид храна- профитероли с различни омайващи пълнежи. Въ френската столица ще видите много такива тясно специализирани заведения.
Като кукленска къща |
Интересно, но твърде скъпо магазинче за ръчно изработени вещи |
Сорбоната |
"За великите мъже от благодарното отечество" |
Завършвам този вдъхновяващ ден в студентската част около Пантеона, на бретонска палачинка с чорисо. Крепритата (crêperie) предлагат тези вкусотии на достъпни цени и това е едно от нещата, които ги прави изключително популярни. Струва си да обядвате там. Палачинките са типични за Бретон и могат да бъдат комбинирани с чаша ябълков сайдер.
Au revoir, Paris! A bientôt!
Няма коментари:
Публикуване на коментар