събота, 8 септември 2018 г.

Еньовско вино

Здравейте,

с огромно закъснение ви представям рецептата за вино от еньовче, за което ви бях говорила преди време. С едно коте под мишница и две други, които си играят тематично с тапа от бутилка вино.
За загрявката ви трябват около 25-30 цвята от еньовче.  Накисвате ги в три литра вода с 1,5 кг захар (аз използвах кафява, защото не намерих фруктова захар- до колкото четох в различни източници, фруктовата захар е с по- нисък гликемичен индекс и може да се консумира дори от диабетици, надявам се, че източниците са БИЛИ ПРАВИ!). Добавяте и 2 лимона и 2 лайма, нарязани на четвъртинки и изстискани в общата купа. Принципът е като при приготвяне на сироп от бъз. Разбърквате, докато захарта се стопи напълно и оставяте за 24 часа да престои. Добавих едно лимонтозу и след още 24 часа течността започна да ферментира. Не дръжте бутилките си плътно затворени, за да се освобождава газът, отделян при процеса на ферментиране. Съхранявайте в хладилник.

След това идва веселата част. Онази с бутилката охладено бяло вино, многото лед и маточина от сандъчето на терасата.


Билката се бере по Еньовден и има много ползи за здравето. Вкусът и е много лек и ненатрапчив, с вкус на мед. Тинктурата също е готова, но за нея по- нататък.
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар