понеделник, 11 март 2019 г.

Шоколадови кошнички с горски плодове за сладък празник


Здравейте скъпи приятели,

Само какво блаженство е тази малка кокетна кошничка, пълна с шоколадов крем. Можете да ги приготвите за Св. Валентин или празника на мама или винаги, когато искате да блеснете с елегантност и изтънченост. 
Оригиналната рецепта за крема е на Софи Дал. Аз сглобих две рецепти. Разтопих 200 г качествен шоколад с високо съдържание на какао- 74% и намазах 6 силиконови къдрави формички  него. Използвах обикновена силиконова четка. Намазах целите формички отвътре и ги прибрах в хладилника за 15 минути. След това намазах втори път. Слоят шоколад, от който градите кошничките трябва да е достатъчно плътен, за да не се разчупят при изваждането. 
Отново прибирам в хладилника, докато приготвя безобразно лесния крем. 
трябват ви:
- 100 г шоколад
- 300 мл пълномаслена (30-35%) течна сметана, на стайна температура.
Шоколадът се разтапя на водна баня. Добавя се сметаната и се разбърква до хомогенизиране с тел. След като се охлади, се добавят два жълтъка един по един, при постоянно бъркане. Сипвате кремчето във формичките и оставяте да се охлади за няколко часа в хладилника. 
Когато сте готови да сервирате, отлепвате внимателно силиконовата обвивка и украсявате с горски плодове и малко пудра захар. Тъй като няма захар, а моят шоколад не е сладък, аз добавих в крема - 2 с.л. сироп от агаве. Може да го заместите с натурална стевия, не синтетична. Аз капнах и малко коняченце за разкош. 
Шест порции, два вида шоколад, безкрайно удоволствие. А с малини как върви... 

Сладки безкрайни празници, мили хора!
До скоро. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар