отдавна искам да споделя с вас рецептата си за моите яйца по шотландски. Не мога да ям пържено и това автоматично ме лишава от някои храни. Затова реших да ги преработя, надявайки се да запазя добрия вкус. Отново съм длъжна да подчертая, че и в тази рецепта, както и в други, кухненският робот ми е помагал много. Визирам нарязването на зеленчука, защото една част от него слагам замразен. Странно е, но ако ме улеснява и ми печели време, засщо не.
Моите пропорции са следните за 4 яйца или 4 порции. Зависи по колко си хапвате.
- 4 яйца. Аз ги варя около 9 минути, за да стегнат, но да не се преваряват, тъй като ще се дообработват във фурната
- 500 - 600 г кайма или си поръчвате да ви смелят месо в по- големите магазини или месарниците, където тази услуга присъства. Аз използвам втория вариант.
- 1 сурово яйце
- 1 глава лук
- 1 среден морков
- малко целина от грудка. Аз нарязвам цяла грудка на малки парченца и замразявам. Имам за дълго време, а я ползвам непрекъснато.
- сол и чер пипер на вкус, къри
- наситнен магданоз по желание
В робота на приставка чопър нарязвам лука, моркова и целината, както си е замразена. Вие може да ги нарежете просто много наситно или да ги настържете най- добре. Майка ми претрива лука, когато е за кюфтета или го намачква с дървено чукче, наречено клъцник. Целта е да не е едър и остър и да надделява над останалите вкусове или да остане несготвен.
Омесвате каймата с всички продукти, изброени по- горе. Разделяте на 4 равни части. Във всяка част завивате по едно от варените яйца и слагате в намазнена тавичка с капак.
В моя случай- керамичния гювеч от баба ми, намазан предварително с олио .
Печете на 200 градуса под капак, в зависимот от вида на съда фурната може да е предварително загрята или не, за около час. Ако има вода, продължете печенето и след половин час махнете капака на съда и запечете без капак, докато месото покафенее по ваш вкус.
Ястието търпи и по- силно червено вино, аз обичам сира. Сервирам го с лека салата, примерно с айсберг и чери домати, във възможно най- прост вариант.
Мъжът ми току що каза, че ако съм забравила рецептата, може да си я припомня скоро. Та казвам ви, у нас ястийцето се котира добре. :)
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар