петък, 7 март 2014 г.

Балтиморска звезда на чаено парти

Здравейте,

Представям ви една рецепта, която открих в българско кулинарно издание. До колко е балтиморски  май никой не може да каже. Мисля, че около нея се завъртя цялата ми идея за чаено парти и последвалата покана за гости. А може и да е било заради сезона на прасковите... Не мога да устоя на рецепти с праскови и сини сливи. Сладкишите с тях стават изключително вкусни, лесно се работи с продуктите и не са скъпи, а лекият кисел вкус ги прави идеални за топлото време. Идеята ми беше сладкишът да е в основата на джамбурето, а около него да гастролират по- малки и декоративни трапезни участници. Затова заложих на пресни плодове.


От опит знам, че ако съм поканила 6 човека, 5 ще обичат сладко, но ще има поне един, който предпочита солено. Поради тази причина се научих с годините да правя по нещо и от двете. Тук соленото присъстваше в пържените филийки (класика за малки и големи), но няма да си позволявам да ви наставлявам как да ги приготвяте.



И така, рецептата за сладкиша. Ако го спретнете няма да съжалявате, но моят съвет е да предвидите повече участници в изяждането му. Аз го разделих на 6 порции, за 6 души. Парчетата стават големи, но естетически изглеждат добре, защото се пада по една цяла половинка праскова на човек.
За тестото:
- 1 с.л. размекнато краве масло;
- 1 ч.ч. захар;
- 2 и 1/2 ч.ч . брашно;
- 3 ч. л. бакпулвер;
- 1 и 1/2 ч. ч. прясно мляко
За топинга:
- 3/4 ч.ч. захар;
- 2 ч. л. смляна канела;
- 5 едри праскови (аз използвах 4- явно бяха твърде едри);
- 2 с. л. разтопено краве масло.


Разбийте с миксер продуктите за тестото и излейте сместа в намаслена тава с диаметър около 28 см.
Смесете захарта с канелата и с половината от сместа наръсете тестото. Отгоре разпределете разполовените праскови и ги поръсете с останалат захар. Напръскайте с разтопеното масло и печете 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Сервирах с чай от лимонова трева и мед.




Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар