Здравейте,
Ако търсите нещо даващо сила и укрепващо организма, имам точната рецепта. По време на едно прилепващо грипче, ми се искаше нещо хем стоплящо, хем засищащо и разтоварващо. Супата е подходяща за хора, които искат да прогонят вампири и настинки. И как да не стане, когато изобилства от чесън и стоплящи люти подправки. Отдавна е известно, че тези подправки в комбинация прогонват вирусите, които незнайно защо се опитват настървено да унищожат организма , от който се хранят. За мен все още е загадка какво печелят с това поведение. Изключително признателна съм на Средния и Близкия изток за луковичните растения. Всички лаленца, кромид, чесънче и шафран си проправят победоносно път от там по целия свят и не смятат да отстъпват от челните позиции на полезни продукти, постоянно присъстващи на нашата трапеза. За мен има нещо очарователно да знам, че продължавам да използвам продукти, които на времето са присъствали в домовете на хората от "люлката на цивилизациите". Само се замислете: от една страна луковичните, използвани от 2- 3 хил. години и киноата- използвана от 3- 4 хил години. Респектиращо е.
И така, на вашето внимание многоуважаваната от мен супа.Продуктите:
- 4 малки тиквички, обелени и нарязани на кубчета
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 глава лук наситнена
- 2 зелени чушки
- 1 малка зелена люта чушка, почистена от семките.
- 1- 2 лъжици целина от грудка на кубчета
- 4- 5 скилидки чесън, нарязан на едро
- половин чаша киноа
- щипка- две едър лют червен пипер
- връзка копър
Имайте предвид, че киноата увеличава обема си 4 пъти, така че преценете обема на готварския съд. Моята половин чаша съответства на непълна 5 литрова тенджера, за да бъде супа, а не яхния.
Сотирайте първо лука и моркова в малко олио, тъй като имат нужда от по- дълга обработка. След 5 минути добавете червения пипер, разбъркайте, добавете тиквичките, двата вида чушки, чесъна и целината. Ако имате възможност през това време кипнете пълна термокана с вода, за да може да кипне, докато сотирате зелнчуците. Ще имате нужда и от още около литър гореща вода. Задушавайте заленчуците 6-7 минути и сипете врялата вода. Измийте киноата в ситен гевгир обилно с вода, за да падне "сапунената" вода и добавете към врящата супа. На този етап супата трябва да ври между 20 и 30 минути.
Добавете сол на вкус, ако желаете и чер пипер. Солта се добавя към края на готвенето и докато водата все още ври, за да не се получават петна по съда от солта. Наситнете копъра и го прибавете след като свалите супата от огъня.
Аз сервирах с питки, намазани с пастет от извара, кисело мляко, горчица и о! каква изненада- чесън.
По отношение на целината, аз купувам грудка, нарязвам я и я замразявам, за да ми е винаги под ръка. Затова и уточнявам защо казвам, че я измервам с лъжици.
Добър апетит!
Диди, изглежда страхотно супичката :)
ОтговорИзтриванеBlagodaria Nade. :) Vkusna e, obeshtavam.
ОтговорИзтриване