вторник, 20 май 2014 г.

Фалшиво табуле- киноата обича магданоз

  Здравейте, днес ви представям една моя любима салата. Съвсем проста, предполагам че не откривам двигателя с вътрешно горене на съвременната кухня, но ми се иска да я публикувам. Смятам, че би била изключително подходяща за хора, които търсят малка промяна в ежедневното си меню, както и да опровергая тези, които си мислят, че е безмислено да се затрудняваме, приготвяйки рецепти, въз основа на арабската кухня. Лесно е! Основната разлика с оригинала е, че табулето се прави с булгур. Знам, че чистенето и рязането на  магданоз биха могли да ви откажат, но бъдете силни- въоръжете се със ситен гевгир и чаша бяло вино. Първо и основно правило в кулинарията според съпруга ми е да се научим да готвим по френски маниер- с чаша вино и с песен на уста! Казва, че така съм сътворила най- вдъхноваващите си гозби.

Продуктите за 4 порции са следните:
- 2 връзки магданоз
- 1 чаша киноа- около 150 до 200 мл чаша
- 3 домата- средна големина
- 1 глава салатен лук
- 1/2 лимон
- 2 с. л. зехтин
- сол според предпочитанията


Започнете с варенето на киноата, защото тя трябва да е студена. Може да я приготвите и от предишния ден, но не започвайте и с виното тогава. Сварете киноата за 15- 20 минути. Пропорциите са 1:4 в полза на водата при приготвяне на киноа. Но тук не е от голямо значение, тъй като така или иначе ще я отцеждате. Сварявате, отецеждате в ситния гевгир, изчаквате да изстине и прибирате в хладилника поне за половин час.
Тук идва магданозът. Подгответе и него, за да може също да се отцеди. Откъсвате листата ведно с фините клонки от самите връзки и всичко измивате в гевгира. От както баба ми ме научи да почиствам така подправките, честно казано улесних си живота десетократно. Нарязвате си зеленийките след това и ги връщате в гевгира, за да се отцеждат.
Подготвяте лука- нарязан на не много ситно. Може да редуцирате количеството му, ако предпочитате да е по- ненатрапчиво присъствието му. Почиствате доматите от коренчетата, нарязвате на колелца и след това- на кубчета. Разбърквате съставките, изцеждате лимона върху им, поливате със зехтин, сол, разбърквате и това е. Особено подходяща за вегетарианци.


Можете да комбинирате с печени зеленчуци, агнешко или пилешки филета.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар