Днес бих искала да ви представя рецептата за едни сурови бонбони.
Отдавна ми се искаше да пробвам и аз. Бях опитвала подобни във вегетариански ресторанти и на изложения за здравословна храна. Исках много да направя такива. Събрах впечатления и вкусове и мисля, че ефектът беше отличен. Продуктите, които ви трябват са:
- 1 пак. сини сливи без костилките. Проверявайте все пак дали са изчистени. Това са около 150 г сливи.
- 12- 15 бр. фурми без костилките
- 50 г сурови лешници
- 1 и 1/2 с.л. хубаво какао
- 1 капачка ром или бренди
- 1-2 с.л. кленов сироп
- ликьор по желание. Аз ползвах бейлис.
- 1 пак. кокосови стърготини
Слагате в чопър или кухненски робот всички продукти без кокосовите стърготини. Без машина трябва да кълцате доста на ситно продуктите. Става значително по- бързо. Разбивате на пулсации или за по- дълго на няколко пъти. Получава се стегната лепкава маса, която да можете да оформите на топчета. От тази смес би трябвало да ви се получат между 16 и 20 бонбонени топчета- зависи колко големи предпочитате да са. Аз ги направих колкото орех. Сипвате кокосовите стърготини в чинийка и овалвате топчетата плътно в кокоса.
След като ги направих ми хрумнаха още няколко идеи за подобни бонбони. Ако добавите розова вода и парченца локум, мисля си ще се получи някаква гастрономическа разкошотия. Или парченца черен шоколад и захаросани портокалови корички с портокалов ликьор вместо бейлис. Добавете ванилия. Или сушени боровинки. Или ги оваляйте в какао или натрошени филирани бадеми. Сложете всичко, което обичате, защото вкуса си заслужава. Особено, ако следите и искате да запазите фигурата си.
Приятно хапване!
Пияни череши
След като написах горната публикация, направих такъв вариант и за любимите ми пияни вишни. Реших да не слагам отделна рецепта, все пак можете да се базирате на горния вариант, като отправна точка. Разликата е, че не съм слагала ядки, и има шоколад и череши. Много ми е трудно тази година да намеря вишни. Не знам какво се случи, но и за вишновката няма. Направете бонбоните или с череши, или с вишни. Както предпочитате.
Съставките са:
- 2 тарелки обезкостени сушени сини сливи- ок. 200 г
- 4-5 бр. фурми- обезкостени
- 1 с. л. сурово хубаво какао
- 1 с. л. ванилова пудра захар
- по 1 . с.л. ром или бренди за сместа и за фламбирането на черешите
- 15 бр. обезкостени череши
- 1 опаковка тъмен шоколад
Винаги проверявайте дали сушените плодове са без костилки. Аз ги измивам за всеки случай и ги оставям да се отцедят за час- два. Слагате черешите с 2 лъжици бяла захар в малка касерола на тигана. Трябва да кипнат със захарта и тя да се разтопи. След 3- 4 мин добавете лъжицата бренди и внимавайте да не пламне от топлината рязко. След минута дръпнете от котлона.
Сложете в кухненския робот (или чопър, предполагам, че ще се получи) всички съставки без шоколада и фламбираните череши. Разбъркайте докато се наситни максимално. Трябва да стане хомогенна смес. Вземата по малко от сместа и увивате по една черешка вътре. След това разтапяте шоколада на водна баня и овалвате всяко топче в него. Нареждате на пергаментова хартия и прибирате в хладилника, за да стегне.
По сведения на очевидци, бонбоните не са за изпускане.
Добър апетит и приятно посрещане на гости!
Няма коментари:
Публикуване на коментар