Здравейте,
Бих искала да ви представя един приятен сладкиш, а именно- клафути.
Покрай този пост разбрах, че в българския език няма дума за кайсия. Предполагам, че заради късното си навлизане по нашите земи, едва след Освобождението, българите са приели турската дума. "Зарзала" пък идва от персийски. И така, нямаме си думичка. Имаме обаче прекрасния плод, който, оказва се, има чудесни здравословни качества и в сурово и в термично обработено състояние. На мен лично много ми хареса киселият вкус, който плодовете придадоха на десерта. Подбрах рецепта без никакави набухватели, исках да намаля максимално ненужните вещества и да се получи по- чист вариант, разчитайки на естествения вкус на съставките. А те са, както следва:
- десетина броя кайсии. Изберете толкова, с колкото да покриете дъното на тавата, която сте избрали с нарязаните кайсиеви половинки.
- около 1 с.л. масло
- между 50 и 100 г кафява захар- в зависимост от предпочитанията. Аз сложих 100 г. И още 2 с.л. за дъното на тавата.
- 3 яйца
- 300 мл прясно мляко
- 1/2 ч.л. ванилия екстракт
- 1 капачка бренди/ром/вишнев ликьор
- 100 г брашно
- пудра захар за поръсване по желание
Започнете с подготовката на кайсиите. Сложете маслото в тавата, в която ще печете и загрейте котлона. Поръсете захарта, нека започне да се разтапя с маслото.
Започнете да нареждате кайсиите на половинки, обезкостени и със срязаната част на долу.
Карамелизирайте, като внимавате да не залепнат или прегорят за около 5- 7 минути. Котлонът е на 4. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади. Не е нужно да изстива напълно. Междувременно, разбийте яйцата със захарта, добавете и останалите съставки. Изсипете сместа върху кайсиите и сложете на средата в предварително загрята на 180°C фурна.
Аз съм сложила да затопля и едни орехи със сол.
Печете за около 40 минути. Намалете фурната, ако започне да почервенява преждевременно. Възможно е краищата на сладкиша да се издигнат нагоре при печенето, но това не бива да ви притеснява. Ще се приберат, като се поохлади.
Така изглежда прясно поръсен с пудра захар.
А така...
... на сутринта със сутрешното кафе.
Надявам се да ви хареса, колкото и на нас. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар