Соленият просен кекс, или както иначе можете да го срещнете-
просен хляб е безглутеново печиво. Беше препоръчан на моя приятелка след
установяване на проблеми с чревната микрофлора.
Лекарските препоръки бяха допълнени от съвета да използва продукти от
козе мляко, затова и в моята рецепта киселото мляко и сиренето употребени за
хляба са от козе мляко. Като начало ми
се иска да кажа, че просено брашно на пазара има на 2-3 фирми. Може да се
намери в по- големите вериги магазини на щандовете за здравословни или храни за
диабетици. За съжаление козето кисело
мляко се среща много рядко и ако обитавате малък град, по- добре потърсете от
местни производители. В големите градове трябва да търсите малки фирмени
магазинчета от различни окръжни мандри или отново големите супермаркети. Козето
сирене се среща значително по- често.
Рецептата е много проста и дори е подходяща за мъже. Ако решите
да впечатлите половинката си, а готварските ви умения не са най- силната ви
страна, мисля, че тук успешно бихте се справили. Както казва мъжът ми, вземете
чиста дълбока купа и чиста лъжица, не, не онази лъжица, която се облизали и върнали в
чекмеджето. Извадете всичко необходимо пред вас, за да започнете работа и си
пуснете някаква музика. Продуктите са както следва:
- 2 яйца (извадени по- рано от хладилника, за не са
студени и измити с топла вода и при- добро желание- сапунче. Аз ползвам домашни,
а те не са обработени, както купешките против салмонелозни бактерии, затова
задължително ги измивам).
- ½ ч.ч. козе кисело мляко + ½ ч.л. сода
бикарбонат разтворена в него
- ½ ч.ч. олио
- Ок. 200 г козе бяло сирене
- 1 и ½ ч.ч. просено брашно
- Щипка сол
- Щипка сушен риган
- Тиквено и слънчогледово семе
- Сминдух
Не е толкова важно с каква големина са чаените ви чаши. За информация
аз ползвам такива с вместимост от ок. 200 мл. Важното е да мерите с една и съща
чаша, за да изравните пропорциите. До тук мисля, че няма нищо сложно. Да пристъпим
към самото действие.
Пуснете фурната на 175- 180 С без обдухване, скарата да е на средата.
Счупвате двете яйца в купата, която сте
си избрали за разбъркване. Разбивате ги с телена бъркалка, докато се
хомогенизират. Добавяте киселото мляко със содата, олиото, брашното, ригана. Разбърквате
с бъркалката и накрая добавяте сиренето. Разбърквате внимателно с лъжица, за да
не се разпадне сиренето и изсипвате цялата смес в продълговата кексова форма,
предварително намаслена с олио и покрита с пласт хартия за печене. Оставете двата
края на хартията по- дълги, за да може да извадите по- лесно кекса. Поръсете със
семената и сминдуха. В суров вид трябва да получите ето това:
Виждате как краищата на хартията се виждат над тестото.
Печете 35- 40 мин, докато забодена клечка излиза суха. Сервирате за обяд или , както направих аз за закуска с доматена лютеница. Може би някой път трябва да ви покажа и нея, защото няма равна.
Оставете да се охлади за 15 мин в самата тавичка, извадете го и охладете още час преди консумация, може и на скара, ако разполагате. Може да се направи от предния ден. Да ви е сладко, както на трапезата, така и в живота!
Няма коментари:
Публикуване на коментар