неделя, 24 януари 2016 г.

Солен просен кекс



Соленият просен кекс, или както иначе можете да го срещнете- просен хляб е безглутеново печиво. Беше препоръчан на моя приятелка след установяване на проблеми с чревната микрофлора.  Лекарските препоръки бяха допълнени от съвета да използва продукти от козе мляко, затова и в моята рецепта киселото мляко и сиренето употребени за хляба са от козе мляко.  Като начало ми се иска да кажа, че просено брашно на пазара има на 2-3 фирми. Може да се намери в по- големите вериги магазини на щандовете за здравословни или храни за диабетици.  За съжаление козето кисело мляко се среща много рядко и ако обитавате малък град, по- добре потърсете от местни производители. В големите градове трябва да търсите малки фирмени магазинчета от различни окръжни мандри или отново големите супермаркети. Козето сирене се среща значително по-  често.

Рецептата е много проста и дори е подходяща за мъже. Ако решите да впечатлите половинката си, а готварските ви умения не са най- силната ви страна, мисля, че тук успешно бихте се справили. Както казва мъжът ми, вземете чиста дълбока купа и чиста лъжица, не, не онази лъжица, която се облизали и върнали в чекмеджето. Извадете всичко необходимо пред вас, за да започнете работа и си пуснете някаква музика. Продуктите са както следва:

-          2 яйца (извадени по- рано от хладилника, за не са студени и измити с топла вода и при- добро желание- сапунче. Аз ползвам домашни, а те не са обработени, както купешките против салмонелозни бактерии, затова задължително ги измивам).
-          ½ ч.ч. козе кисело мляко + ½ ч.л. сода бикарбонат разтворена в него
-          ½ ч.ч. олио
-          Ок. 200 г козе бяло сирене
-          1 и ½ ч.ч. просено брашно
-          Щипка сол
-          Щипка сушен риган
-          Тиквено и слънчогледово семе
-          Сминдух



      Не е толкова важно с каква големина са чаените ви чаши. За информация аз ползвам такива с вместимост от ок. 200 мл. Важното е да мерите с една и съща чаша, за да изравните пропорциите. До тук мисля, че няма нищо сложно. Да пристъпим към самото действие.

      Пуснете фурната на 175- 180 С без обдухване, скарата да е на средата.

      Счупвате двете яйца в купата, която сте си избрали за разбъркване. Разбивате ги с телена бъркалка, докато се хомогенизират. Добавяте киселото мляко със содата, олиото, брашното, ригана. Разбърквате с бъркалката и накрая добавяте сиренето. Разбърквате внимателно с лъжица, за да не се разпадне сиренето и изсипвате цялата смес в продълговата кексова форма, предварително намаслена с олио и покрита с пласт хартия за печене. Оставете двата края на хартията по- дълги, за да може да извадите по- лесно кекса. Поръсете със семената и сминдуха. В суров вид трябва да получите ето това: 




      Виждате как краищата на хартията се виждат над тестото. 
      Печете 35- 40 мин, докато забодена клечка излиза суха. Сервирате за обяд или , както направих аз за закуска с доматена лютеница. Може би някой път трябва да ви покажа и нея, защото няма равна.




      Оставете да се охлади за 15 мин в самата тавичка, извадете го и охладете още час преди консумация, може и на скара, ако разполагате. Може да се направи от предния ден. Да ви е сладко, както на трапезата, така и в живота!
 






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар