Св Антоний бил роден в Египет в заможно семейство. Отказал се от всичко, за да се отдаде на бога. В българската традиция Антон и Атанас са двама братя ковачи, покровители на животните, на болестите и на железарите. И на двата празника се приготвят медени питки и кокошка. Още информация по темата можете да откриете в книгите "Етно календар" и "Български празници и традиции".
Навярно не ви е хрумвало да поднесете пита като десерт. На мен досега също. Резлутатът е приятно изненадващ и удовлетворителен както за готвача, така и за гостите. Какво ви е нужно, за да се справите блестящо с порции за четирима:
- 500 г тесто. В моя случай е пълнозърнесто, приготвено в кухненска пекарна. Бързам да уточня, че за подобни теста в хлебопекарните 1/3 от брашното трябва да е бяло . Не ви препоръчвам да използвате изцяло пълнозърнесто брашно в случая- става много тежко, но може да пробвате, ако искате.
- 4 парченца масло
- 4 ч.л. мед
- формички за мъфини
За сглобяване: цедено кисело мляко и сладко или конфитюр.
И така, ако бях снимала първоначално с карта памет, сега щях да ви покажа как да подгънете тестото, но се оказа, че и аз като малкия хашлак в "С деца на море" снимам чичо Манчо без лента. В следствие на това ще си го обясним в теоретичен формат.
Намаслете 4 формички за мъфини с разтопено масло. Разделете тестото на 4 равни части. От всяка част направете фитил дълъг около 18 см. Вържете го на възел. По същия начин се правят и врабченца за колачета. Поставете питчиците във формичките и сложете върху им по едно парченце масло, както на снимката:
Оставете да втаса на топло за 15- 20 мин а докато това се случва, загрейте фурната на 200 С.
Печете 5 минути в загрятата фурна и след това още 15-20 мин на 180 С мин, докато станат розово- карамелени на цвят.
Извадете ги от фурната и докато са топли, сложете в средата им по една лъжичка мед, за да се разтопи.
И готовия резултат за нашите гости, сервиран с цедено кисело мляко и домашно сладко от горски плодове. Неочакван финал на едно очаквано добро прекарване:
Забележка: съдържа глутен и мая.
Да ви е сладко и не забравяйте да празнувате всичките си празници и да показвате обичта си към любимите хора. Хапвайте умерено, пийвайте с мярка, смейте се щедро и ще си живеете живота сто години.
Искрено ваша,
Диана
Диана, още веднъж, прекрасно предложение за разнообразие в кухнята. Идеята за питка поднесена като десерт е много интересна. Със сигурност това ще бъде една от следващите рецепти, които ще изпробвам :) Благодаря ти.
ОтговорИзтриване