събота, 6 февруари 2016 г.

Питки Антоновки за десерт

Имам един много любим разказ на Иван Бунин, който се нарича "Ябълки антоновки". Десерта приготвих по случай именния ден на мъжа ми (17 януари) и по аналогия реших да го нарека така, отдавайки почит на един от любимите ми руски автор. С един куршум, два заека.

Св Антоний бил роден в Египет в заможно семейство. Отказал се от всичко, за да се отдаде на бога. В българската традиция Антон и Атанас са двама братя ковачи, покровители на  животните, на болестите и на железарите. И на двата празника се приготвят медени питки и кокошка. Още информация по темата можете да откриете в книгите "Етно календар" и "Български празници и традиции".

Навярно не ви е хрумвало да поднесете пита като десерт. На мен досега също. Резлутатът е приятно изненадващ и удовлетворителен както за готвача, така и за гостите. Какво ви е нужно, за да се справите блестящо с порции за четирима:

- 500 г тесто. В моя случай е пълнозърнесто, приготвено в кухненска пекарна. Бързам да уточня, че за подобни теста в хлебопекарните  1/3 от брашното трябва да е бяло . Не ви препоръчвам да използвате изцяло пълнозърнесто брашно в случая- става много тежко, но може да пробвате, ако искате.
- 4 парченца масло
- 4 ч.л. мед
- формички за мъфини
За сглобяване: цедено кисело мляко и сладко или конфитюр.


И така, ако бях снимала първоначално с карта памет, сега щях да ви покажа как да подгънете тестото, но се оказа, че и аз като малкия хашлак в "С деца на море" снимам чичо Манчо без лента. В следствие на това ще си го обясним в теоретичен формат.

Намаслете 4 формички за мъфини с разтопено масло. Разделете тестото на 4 равни части. От всяка част направете фитил дълъг около 18 см. Вържете го на възел. По същия начин се правят и врабченца за колачета. Поставете питчиците във формичките и сложете върху им по едно парченце масло, както на снимката:



Оставете да втаса на топло за 15- 20 мин а докато това се случва, загрейте фурната на 200 С.


Печете 5 минути в загрятата фурна и след това още 15-20 мин на 180 С мин,  докато станат розово- карамелени на цвят.

Извадете ги от фурната и докато са топли, сложете в средата им по една лъжичка мед, за да се разтопи.

 И готовия резултат за нашите гости, сервиран с цедено кисело мляко и домашно сладко от горски плодове. Неочакван финал на едно очаквано добро прекарване:


Забележка: съдържа глутен и мая.

Да ви е сладко и не забравяйте да празнувате всичките си празници и да показвате обичта си към любимите хора. Хапвайте умерено, пийвайте с мярка, смейте се щедро и ще си живеете живота сто години.
Искрено ваша,
Диана

1 коментар:

  1. Диана, още веднъж, прекрасно предложение за разнообразие в кухнята. Идеята за питка поднесена като десерт е много интересна. Със сигурност това ще бъде една от следващите рецепти, които ще изпробвам :) Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване