Искам да събудя спомена и да ви накарам да се почувствате уютно у дома си с тази рецепта. За целта си осигурете някой мрачен ноемврийски ден, пуснете си телевизора да бъбри и запретнете ръкави.
Какво ви е нужно за 4 порции:
- 1/2 пакет или 250 г царевичен грис за инстантен качамак ( стандартният пакет на Боркони, който взимам аз, е от 500 г).
- 300 г домати от консерва, нарязани
- стрък праз, нарязан на полумесеци
- 200 г измити, отцедени и нарязани по дължина печурки
- 2 топки моцарела
- 20 г масло
- нарязан магданоз за поръска
За приготвянето на полентата можете да следвате инструкциите на производителя, написани на опаковката или да го приготвите според собствения си вкус. Аз лично предпочитам следните пропорции:
1/2 пакет инстантен качамак за 2, 5 л вода. Сложете царевичния грис във водата още преди да е завряла, ще си улесните живота. Аз не обичам стегнат качамак, обичам го полутечен и пухкав. Затова водата е в повече от указаната на пакета. Изчаквате да кипне и варите, докато започне да бълбука и да пръска по ръцете и тавана ви. намалете котлона под средната степен, за да не причините трайни опустошения.
Изсипете готовата полента в намаслена тава с размери 20 х 40 см. Заравнете и оставете да изстине, докато приготвяте доматения сос. Слоят трябва да е около сантиметър и половина.
Задушете нарязания праз в слънчогледово олио за 10 мин на слаб огън. Добавете консервата с домати. Увеличете малко котлона и изварете, докато се сгъсти, но все пак остане течно . Оставете настрана за 5- 6 мин да се охлади. Разстелете соса върху полентата и поръсете с нарязаните гъби.
Накъсайте моцарелата върху гъбите.
Печете в предварително загрята фурна на 200 С, докато моцарелата се разтопи, а гъбите се запекат. Поръсете с нарязания магданоз.
Сервирайте с тънко нарязани, печени морковени ленти.
Ястието е засищащо и уютно, подходящо за мързелив студен неделен следобед.
Сипете си чаша бяло вино и се отдайте на заслужена почивка.
Да ви е сладко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар