Тарти с ябълков пълнеж и блат от сушени плодове и кашу
Скъпи кулинарни ентусиасти и верни фенове на сладкото бъбрене, за днес съм ви проготвила една авторска рецепта, която стана доста интересна. Мъжът ми искаше да изяде тестото сурово и изяде две готови тарти преди да успее да каже, че иска пак да му направя. Особено му хареса фактът, че са диетични и приятелски настроени към болшинството диети.
Нека видим съставките (за 4 порции) и начина на елементарното им приготвяне, а ако ви харесат пишете, за да споделите.
За тестения блат:
- 10 бр. сушени смокини
- 100 г кашу
- 50 г шипково брашно
- 2 с.л. кокосово масло, разтопено
- кокосови стърготини
За плънката:
- 3 ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета
- кората на 1 лимон
- сокът от половината лимон, с вече остъргана кора
- канела
- 2 с.л. мед
- по желание може да сипете 1-2 с.л. бяло вино и да добавите млян карамфил
Започнете първо с приготвянето на блата. Докато той се пече може да задушите ябълките и двете части на тарите да изстиват едновременно след това.
Накиснете смокините и кашуто с вряла вода за 30 мин. Отцедете и смелете с робот. Добавете кокосовото масло, разбъркайте и прибавете шипковото брашно и кокосвите стърготини. Омесете добре за кратко и разпределете сместта в 4 форми за тарти от десетина сантиметра. Аз харесвам обикновените формички с къдрави стени. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. Можете, както вече казахме да ги хапвате и сурови. Аз исках да станат по хрупкави.
Докато корите се пекат, задушете ябълките. Сложете ги в тенджера, добавете веднага лимона, за да прекъснете окисляването на плодовете и след това всички остаали съставки. Оставете да се задуши за 10- 15 минути или докато ябълките омекнат, но все още запазват формата си.
След като изстинат леко, напълнете блатовете.
Поднесете с плодово сорбе ( веган) , квасена подсладена сметана, или сметана от кокосово мляко( веган). Или в крайна сметка, не ги доукрасявайте, а просто се насладете на този фин десерт.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар