В днешния пост ви представям изкусителен домашен лимонов тарт, който приготвих за новогодишната вечеря. Исках след обилното хранене да сервирам нещо по- свежо, леко и киселичко.
Как го направих?
Тестото:
1 ч. ч. безсолно масло на стайна
температура
1/3 ч. ч. захар
4 жълтъка
2 ч. ч. универсално брашно
1 ч. л. сол
За лимоновия крем:
1/3 ч. ч. пресен лимонов сок
¼ ч. ч. захар
4 яйца
1 ч. ч. течна сметана
1 с. л. лимонова кора
За целувчената глазура:
4 белтъка
250 г захар
щипка сол
ванилия
Тартата не е трудна за приготвяне, но изисква технологично време за няколко изстудявания. Прави се за два дни, поради тази причина. Препоръчвам кората и плънката да се направят предния ден, а белтъците да се запазят в хладилника в стъклен буркан за една нощ и да се приготвят в деня на сервирането. Подходяща е за голяма компания, за да се хапне бързо, иначе загубва представителия си вид след повече от ден.
Приготвяне на тестото:
Смесете маслото и захарта на гладък
крем. Добавете жълтъците и разбъркайте. Добавете брашното и солта. Бъркайте, докато се
получи тесто. Прехвърлете тестото на плота и го месете около минута. Оформете
тестото на диск, увийте го и го сложете да се охлажда за час. Загрейте фурната на 190 градуса. Месете тестото още 1 минута. Ще е твърдо и
неподатливо, а от топлината на ръцете ще се отпусне. Разточете го на кора с
дебелина 6 мм между две парчета хартия за печене, защото има риск да ви полепва
безобразно навсякъде- по точилката, по престилката, по перчема на кокера...
Сложете кората във форма за тарта с
диаметър 25 см. Изрежете излишното тесто и приберете кората за половин час в
хладилника. Надупчете кората с вилица, застелете
я с хартия за печене, напълнете с бобени зърна за печене и я печете 15-20
минути. Може да махнете хартията с пълнежа за последните 5 мин от печенето. Охладете
я добре.
Плънката:
Намалете температурата на фурната на
160 градуса и сложете тартата в тавичка за печене. Разбъркайте лимоновия сок, захарта, яйцата,
сметаната и лимоновата коричка. Сипете сместа в кората на тартата. Внимателно сложете тартата да се пече и я
печете 25-30 минути. Оставете я да добие стайна температура и я приберете в
хладилника за 2 часа.
Приготвя се много бързо. Особеното е, че ви трябва сладкарски термометър за готвене.
Сложете съставките в купа като показаната на снимката заедно с две лъжици студена вода, а купата върху тенджера с топла вода. Водата трябва да ври съвсем тихо и да не докосва дъното на огнеупорната купа. Разбърквайте бавно, но непрекъснато с тел, докато захарта се разтвори и белтъците станат на пяна. Тъй като това става бързо- за около 4 минути- след втората минутка, трябва да вкарате в употреба и термометъра. Когато температурата достигне 60 С, свалете от топлия котлон и продължете разбиването до изстудяване с миксер. Отнема от 3 до 5 мин.
Можете да украсите изстудената тарта по ваше усмотрение.
Здравей, Диди! Много вкусно предложение. Мога ли да те помоля да ми изпратиш снимките пак от фотографския курс, защото линкът се пази 1 седмица, а аз съм пропуснала времето.
ОтговорИзтриванеДеляна/Апетитно.
Желая ти още много кулинарни вдъхновения.
Благодаря Дидка! Пращам възможно- най скоро.
ОтговорИзтриванеПоздрав