петък, 4 януари 2019 г.

Стефановден у дома

Какво да прави зимно време човек, ако не да празнува? В моето семейство запразняваме още от шести декември и така до Трифон Зарезан. Събираме се около старите и приготвяме в тяхна чест най- любимите им храни. Тази година Стефановден ще бъде посрещнат у нас в чест на нашето мило бабче именник. А както знаем милите бабчета са кът и трябва да бъдат надлежно чествани.
Св. Стефан е първият християнски мъченик. С този ден се свързва ритуалът "ладуване", когато млади девойки гадаят за брак, любов и всякакви трепетни за сърчицата им дейности.  Народната традиция повелява на този ден да се хапва свинско и аз съм предвидила овчарски пай със свинско месо. Менюто включва още салата "Снежанка", предястие с рулца от патладжан и сирене, содена питка, шоколадов сладкиш с елхички за украса и мнооого греяна ракия.
Приготвям десерта и заготовката за пая още предния ден. Винаги започвайте с десерта! В повечето случаи той изисква охлаждане, украсяване и пак охлаждане и времето за изчакване е повече.

Рецепта за простичък шоколадов сладкиш, много популярна под името "Негърче", мъничко адаптирана от мен.

Продукти:
2 1/2 ч.ч. бяло брашно, пресято
500 мл кефир
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1-2 с.л. какао, пресято
1 ч.л. канела

Разбърквате всичко без много да се церемоните в дълбока купа и печете в намазана с масло 23 см тава загрята на 150- 160 градуса фурна за около 45 мин. Важно е температурата да е ниска, за да не се надига внезапно блатът и да се пропука. Освен това се запазва по- сочен. До 30- тата минута не отваряйте фурната. На 40- тата минута проверете с клечка за зъби или дървено шишче дали е изпечен. Ако по клечката няма тесто, значи е готов. Ако не е готов, правите проверката на всеки следващи 5 минути. Когато се изпече го извадете и оставете да се охлади за 10 минути. След това извадете от тавата, за да не се овлажни и оставете на решетка. Тъкмо ще нанесете глазурата по- лесно. И като казах глазура, никога не е късно човек да стане за резил; аз с моята глазура също. Принципно тя се състои от 75 г масло, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао пресято и 4 с.л. вода. В малък съд на водна баня слагате първо захарта и водата да се разтопят. След това добавяте маслото и какаото. Трябва да стане гладка течна смес. На мен все не ми се струваше достатъчно гладка и бърках, докато процесът не се обърна и захарта не започна да се връща в кристалната си форма! Ако вашата глазура е хомогенна, оставяте я да изстине, да не изтече от сладкиша и нанасяте върху напълно охладен блат. Моята стана твърде гъста и зърнеста, но я оправих и сега ще ви кажа как! Вкарах тортата в хладилника да се охлади малко преди да дойдат гостите. Направих ганаш от 100 г черен шоколад и течна сметана. Загрях добре 200 мл сметана на котлона и изливах от нея в шоколада, докато не стана идеален за разливане върху торта. Излях го върху охладения кейк и стегна моментално. Десертът стана с два вида глазура и се топеше в устата. И щом аз мога да съсипя нещо и да го оправя, значи всеки може!
Сега за украсата от елхички. Трябват ви 3 дървени клечки за близалки, захарни перли и 100 г бял шоколад разтопен на водна баня и още 50 г, които аз добавям след като го махна от котлона, за да темперирам. Общо 150 г. Избирате нискоборден съд или тава, в която да ги направите и я слагате да се охлади в хладилника, застлана с парче пергаментна хартия. Сега действате много бързо. Слагате трите клечки върху хартията. Разтопения шоколад слагате в шприц със средно тесен накрайник и правите със зигзагообразни движения от върха на елхата надолу към клечката триъгълник. Докато е все още течен слагате гирляндите от перли или каквато друга украса си харесате.

Сложила съм да пека нарязания на тънко патладжан, а междувременно ще приготвя каймата за основното ястие.
Продукти (за 8 порции):
2 кг свинско мляно месо
2 стръка праз, почистен и нарязан
2 моркова, нарязани на кубчета
3 скилидки чесън, накълцани
нарязана на кубчета целина, около 60 г. Аз ползвам замразена.
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. паста хариса
куркума, къри чер пипер и рас-ел- ханут на вкус

В дълбока тенджера загрявам 3 лъжици олио. Добавям нарязаните праз, моркови и целина да се задушат. След това накълцания на ситно чесън. Сипвам месото и запържвам, докато се отдели на трохи и си промени цвета. След това добавям 1 ч.ч. червено вино и варя до пълно изпаряване. В кана кипвам вода и когато виното се изпари сипвам около 1,3- 1,5 Л в тенджерата. Идеята е да покрие месото и да ври дълго време. Варя под капак на ниска степен около 2 часа, като разбърквам от време на време. След това махам капака и оставям водата да се изпари. На този етап добавям сол на вкус. Когато водата се изпари, оставям настрана да пренощува. Така ще ми е по- лесно на следващия ден, когато имам да сваря картофи, да го сглобя и да го изпека.
За финиш:
Прави се пюре от 1.5 кг сварени картофи. Само намачквате със сол- нищо повече. Слагате готовата кайма в дълбока тава, намазана с олио, а отгоре разпределяте картофеното пюре. Правите си някакви украси и печете в силно загрята фурна, докато порозовее.

"Снежанката" направих от 2 кофички цедено кисело мляко, две краставици, връзка копър и чесън. Украсих със сурови бадеми, за да наподобява таралежче.




Един нос проверява изпълнението 



Приятни празници и да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар