четвъртък, 1 август 2019 г.

Протеиново руло от тиквички

Здравейте приятели на доброто и полезно хапване!
Представям ви новата си любима рецепта за сезона, подходяша за балансирано хранене, нисковъглехидратни и безглутенови режими, за делнични обеди и бързи вечери. Приготвянето за четири порции няма да ви отнеме повече от двайсет минути. За печене във фурната още 30-40 минути.
Какво ви е нужно:
- 3 средноголеми тиквички, настъргани на по- ситно ренде и изцедени поне леко от соковете
- 6 яйца, разделени белтъци и жълтъци
- кофичка извара
- едно авокадо
- 3 скилидки чесън
- връзка копър
- сол и черен пипер на вкус
- олио за намазване на хартиятя, с която ше застелите
- 38-40- сантиметрова тава

Първо пуснете фурната на 200 С да загрява. Застелете тавата с хартия и я намажете със зехтин или олио. Изсипете настърганите и отцедени тиквички в купа, заедно с една трета от изварата, шестте предварително разбити до хомогенност жълтъка, нарязания копър, сол и пипер. Разбийте белтъците на сняг до твърди връхчета на висока скорост с миксера. Започнете да добавяте белтъците на части към сместта с тиквичките, като бъркате внимателно, за да не спихнат. Не е нужно да се усвояват на 100% , но все пак да се уеднакви сместта. Изсипвате в тавата и зарявнявате внимателно. Печете, докато горният слой стане апетитно карамелено кафяв. Не препичайте. След дваисетата минута следете силата на печене и ако е нужно, намалете фурната. Извадете от фурната, когато прецените около 40-тата минута и навийте откъм тясната страна на руло заедно с хартията за печене и една кухненска кърпа.
Междувременно, докато рулото се охлажда, почистете авокадото и чесъна и заедно с останалата извара, разбийте в кухненски робот с малко сол до хомогенност. И да има малки парченца от авокадото, не е фатално. Десетина минути след като сте оставили рулото да се охлади, развивате и намазвате сместа с извара и пак завивате. В края на рулото, не намазвайте с изварата, за да не се разтече.
Ястието може да се сервира както леко топло, така и напълно охладено, но е добре да се консумира в деня на приготвянето си.
Гарнирах го със зелена салата с конопено семе и капка етерично масло от лимон за още по- изискан вкус!


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар