събота, 28 септември 2019 г.

Гризини с маслинова паста

Привет, мили хора, 
ето ни отново с нещо много вкусно, направо пристрастяващо. Рецептата е с тесто, месено в хлебопекарна. Обещавам, много вкусно и леко мезе, както за закуска, така и за почерпка при случайини гости. Може да бъде направена с тесто от бяло и пълнозърнесто брашно смес, или само с бяло брашно. Подходяща е за хлебопекарна и е изгодно решение за бюджета. 

За да не ви бавя повече, пристъпвам към съставките и начина на приготвяне. 

За 750 г тесто ви трябват: 
240 мл вода
1 и 1/2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
200 г бяло брашно
280 г пълнозърнесто брашно (може и от лимец) . При желание може да се ползва изцяло бяло брашно 480 г или да обърнете пропорционално количествата. Правилото е все пак да запазите минимума 1:3 в полза на пълнозърнестото брашно, или иначе казано 1/3 от използваното брашно трябва да е бяло. 
1 ч.л. суха мая

За пълнежа: маслинова паста. Количеството е на око и в зависимост от това колко плътно желаете да покриете тестения лист. Пригответе си приблизително около 250- 300 г. 
За глазиране си пригответе една купичка с няколко лъжици зехтин или слънчогледово олио и силиконова четчица за мазане. 
Зелен заатар

Ако приготвяте тестото в хлебопекарната, слагате съставките в посочения ред и избирате програма тесто за пица. Когато стане готово, изключете уреда и оставете тестото в него да си почине и да се отпусне за 10-15 мин за едно втасване преди разточването. Ще ви е несъмнено по- лесно. 
Полученото количество тесто се разделя на две равни части и всяка от тях се разточва върху набрашнена суха повърхност до дебелина, колкото монета от два лева. 
На картинката тук се вижда дебелината и размера на тестото спрямо дъската ми, която е 40:50 см. Тук е моментът и да пуснете фурната да загрява на 220 С. 




След като сте си разточили половинката, намазвате половината от тестото с маслиновата паста и прегъвате другата половина върху намазаната част.





Получената кора нарязвате на ленти от около 1,5 см с нож за пица, както съм показала на снимката. Получават се около 18 ленти. Пека ги в две тави, застлани с хартия за печене по около 9 броя във всяка. Общо четири тави се получават при мен.



Преди да ги сложа в тавата навивам всяка лентичка на спирала. Подредените гризини намаслявам с олио, както са в тавата.



Така подредените лентички нареждам в тавата и пека за 15-20 мин на силна фурна, до зачервяване. Когато са готови отново намазвам с олио, поръсвам при добро желание със зелен заатар и оставям на дървена дъска да се охладят.

А това е готовият продукт. От това количество тесто би трябвало да получите около 36 гризини. Когато изстинат съхранявайте в кутия.



Доста добре се понасят от стомаха и не са висококалорични. Може да се хапват и от малки и от големи.
Приятен апетит!

2 коментара:

  1. С каква продължителност е програмата "тесто за пица"? Моята машина няма такава , а има само тесто 1ч и 30мин. На коя друга да пусна да меси, че много ме запалихте с тези гризини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много се извинявам за закъснелия отговор. Да, ползвайте програмата тесто за 1 ч и 30 мин, която имате налична. Това е нужната програма. Просто при моята машина в рецептурника е посочена като "тесто за пица".
      Надявам се да ви харесат! Добър апетит!

      Изтриване