неделя, 13 декември 2020 г.

Ирландски соден хляб с кефир, сирене чедър и куркума

 Скъпи приятели,

Mного често хората ми споделят, че се страхуват да приготвят соден хляб по една или друга причина. Някак им се струва труден и като че ли крие някаква неизвестна за тях тънкост. Реално погледнато, това е един от най- лесните хлябове в технологично отношение. Това, което трябва да се знае е, че когато хлябът е постен, содата трябва да се изгаси в оцет. Когато не е постен, содата се гаси в мътеница, кефир или кисело мляко. 

Повечето ирландски хлябове, на които попаднах, бяха сладки. Аз не си падам по сладките хлябове, защото ме задължават да ги хапвам само на закуска. Трябваше ми хляб, който да нахрани цялото семейство и то не само за едно хранене през деня. Намерих рецепта, която напълно удовлетвори вкусовете и нуждите на семейството. 

Продукти:

- 4 чаши брашно на стайна температура

- 2 чаши мътеница или кефир. Аз използвах кефир. Може да ползвате гъст айран. 

- 1 яйце

- 1 чаша настъргано сирене чедър

- 1 и 1/2 ч.л. сода за хляб

- 1 ч.л. сол

- куркума, сминдух по желание



Загрейте фурната на 180 градуса. 

Първо разбърквате в купа или удобна за месене тава сухите съставки, това включва и сиренето. Содата разтворете в кефира. Разбийте яйцето. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте с дървена лъжица или удобна шпатула. Когато стане трудно за бъркане, продължете да месите с ръце. Ще ви трябва още малко брашно, за да лепне по- малко по ръцете и да прави месенето възможно. Моля, имайте предвид, че тестото ще остане лепкаво. Не го месете твърде дълго- достатъчно е да бъде хомогенно. 

За печене използвайте средно голям съд- тава или дбелостенна чугунена тенджера с капак. И двата варианта на печене са напълно допустими. Набрашнете леко дъното на съда. Сложете оформената топка тесто в съда и направете два или три широки разреза с нож, за да се разпука апетитно хлябът при печенето. 

Печете за 30-45 мин и проверявате след 30-35-тата минута с дървено шишче за проверка дали лепне. Когато хлябът е готов, изваждате от фурната и съда за печене и оставяте да се охлади за поне 30 мин. 

Ще останете доволни без съмнение. 

Оригиналната рецепта без моите малки модификации можете да намерите тук:

https://simply-delicious-food.com/cheese-and-herb-irish-soda-bread/

1 коментар: